Напоследък често правя арменски сладки, изпробвах с различен пълнеж от локум,орехи,стафиди,бадеми, но винаги стават вкусни и ароматни ето и рецептата:
Продукти:
1ч.ч. олио (може да сложите и масло)
1ч.ч. вода
1ч.л. сода за хляб
щипка сол
брашно - около 3 1/2ч.ч
локум и ядки орехи
пудра захар и ванилия за овалването им
Слагат се водата и олиото (маслото) да кипнат.
Прибавя се щипката сол и отмества тенджерата от котлона.
Брашното с хлябната сода се изсипва наведнъж и се бърка с дървена лъжица или шпатула, докато се получи топка тесто, което се отделя от стените на съда.
Охлажда се. Късат се парченца тесто, което се поставя на дланта и с другата ръка сплесква.
В средата му се поставят парче локум, 1/4 ядка орех (или половина, но ще станат доста големи), овалва се на правилно топче и нареждат в тава, застлана с хартия за печене.
Пекат се на 180* до съвсем леко порозовяване. (не знам фурната ли ми е слаба, но аз пекох на 190)
Изваждат се и още горещи се овалват в пудра захар.
Аз този път ги полях с тънки шоколадови следи:))и от горе поставих отново орехче за красота.
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар